Ninja : "Kasih Sayang Boleh Dibeli" Sahabatku


Kasih Sayang Boleh Dibeli adalah Ungkapan dari Sahabatku...lalu ditanyakan kepadaku 
APAKAH KEGUNAAN WANG yang sebenarnya lalu saya tidak menjawapnya dan dia berdehem sendiri sambil memberitahu kepadaku WANG UNTUK MEMBELI KASIH SAYANG. Ungkapan yang cukup ringkas tetapi penuh makna yang tersirat yang sukar saya fahami..

Katanya cukup ringkas dengan WANG semua benda boleh jadi...
hurm....sukar saya nak menyangkalnya kerana perkara itu semua benar dan nyata...

Dengan duit manusia boleh membeli BUNGA, COKLAT, RUMAH, KERETA, PERFUME mahupun JAM TANGAN bahkan MARUAH juga boleh dibeli...

Semua berpunca dengan DUIT/WANG...
Tak kisah lah korang nak beli hadiah mahal atau murah yang penting adalah keikhlasan dan kasih sayang dan Orang kata kalau benda murah tapi ikhlas pon boleh buat orang lain tersenyum kan?
Tapi semua itu bermula dengan DUIT / WANG...

Dan sahabatku kembali bercakap :-
Without Money...==>> apa-apa pun takkan terjadi..(no money, no talk ) inikan pulak nak beri jaminan sehidup...dengan wanglah kita boleh makan dan tido..


Without Love ===>>>> Kita masih mempunyai Cinta Tuhan (Allah) dan takde guna cinta manusia sememangnya akan hilang...hikhik


Yeke cinta tak bleh dibeli..?
Jawapan saya Cinta Manusia boleh diBeli...disebalik wang juga ,kita juga boleh selitkan perasaan kasih sayang pada seseorang...dengan WANG...Wang adalah Alat. Kita perlu guna alat nak mencapai matlamat. Jadi Tanpa Alat matlamat tidak akan tercapai maka Alat penting bukan..

Lalu sahabatku kembali bersuara..
cinta dan kasih sayang tidak boleh nak menjamin apa-apa pun..

Giliran saya pulak buat lawak walaupun tak lawak...haha
" Hatta nk masuk toilet kat tandas awam sekalipun kena duit bro...hehehe "

Selepas itu sahabatku memberi contoh pertama :
Maksud cinta dibeli..
dalam dunia ni, ada manusia yang pilih untuk khawin dengan orang tua kaya,
dan kecewakan lelaki muda yang tak mempunyai harta walaupun pada hakikatnya
dia cintakan lelaki muda itu~
Itulah cinta yg boleh dibeli..


Selepas itu sahabatku memberi contoh kedua :
perempuan A ada kawan lelaki yang study same dengan dia,
tetibe, dia terberkenalan dengan laki B yang dah keje..
kawan lelaki dia stil study, tak ada duit sangat nak beli hadiah,

besday pun tak bagi hadiah..
cuma wish je..
tapi laki B yang baru kenal ni,
sebab ada duit, dah keje, boleh belikan dia hadiah-hadiah yg dia tak penah dapat..

tapi dia mula rasa dengan cara tu dia lebih dihargai..
bandingkan ngan kawan lelaki dia yg tak ada ape..
inilah dia panggilan 'cinta boleh dibeli'..


Dengan wang kita boleh menjamin kebahagian & kehidupan bersama-sama orang yang tersayang..
Dengan kasih sayang jugak dapat menjamin kesetiaan, tolak ansur & keharmonian..

Pendek kata..biarlah kedua-duanya seimbang..
ada duit/wang..
ada kasih sayang..
Saling memelukan antara satu sama lain..

itu sahaja UKILAN hatiku ikhlas admin NinJaLaG   

Publishing : Admin

 
Return to top of page SiteMap Follower TV Online Copyright © 2010 - 2016 | All Rights Reserved | SaHaBaT BUKIT BOTAK Edited by LAG